niedziela, 6 kwietnia 2014

Schab pieczony ze śliwką i boczkiem





SKŁADNIKI:

1 kg schabu bez kości (u mnie było nieco więcej)

100 g suszonych śliwek bez pestek

150 g boczku wędzonego w plastrach

Marynata:

3 łyżki oleju

4-5 ząbków czosnku (przeciśnięty przez prasę)

1 łyżka majeranku

1 1/2 łyżki białego octu winnego

1 łyżka miodu

sól

pieprz



Składniki marynaty mieszamy razem i nacieramy schab, po czym ostawiamy go do lodówki (mój leżakował sobie godzinę, ale może spokojnie dłużej). Wąskim nożem drążymy w schabie kieszeń, po czym faszerujemy go śliwkami zawiniętymi w plasterkach boczku. Następnie wkładamy mięso do rękawa do pieczenia, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 1,5 godziny w temp. 180 stopni C. Schab podałam z kopytkami, sosem pieczeniowym ze śliwką oraz surówką z kapusty kiszonej. Było pysznie! Na szczęście jutro można to powtórzyć :)








Przepis znaleziony na: ugotuj.to

13 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, jestem przekonana, że równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis! Może na święta go wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
  3. to nie mogło sie nie udac:) pyszne połączenie:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie przyrządzone mięso!! Bardzo takie lubię !

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam schab ze śliwką! Twój wygląda obłednie.
    Chyba wiem, co zrobię na święta!
    Udanego tygodnia Aniu, buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobry pomysł na święta:) zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmmm pycha, przygotowuje, dziękuję bardzo ☺ zobaczenia wkrótce i dobry dzień! http://coccinellecreative.blogspot.it/

    OdpowiedzUsuń
  8. Schab ze śliwką robię często, wzorując się na Tobie, następnym razem użyję również boczku.

    OdpowiedzUsuń
  9. na pewno pojawi się na moim świątecznym stole w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda apetycznie, muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha ! uwielbiam ( ...choć nigdy nie dodawałam boczku ! ... ). Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
  12. zrobiłam:) wyszło pysznie. Ja podałam z ziemniaczkami. Bardzo fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń