niedziela, 30 marca 2014

Candy wiosenno-rocznicowe


25 marca minął dokładnie rok od momentu kiedy opublikowałam na blogu pierwszego posta. Czas naprawdę szybko płynie. Mam wrażenie, że początek mojego blogowania był zupełnie niedawno. 


Tworzenie bloga sprawia mi wielką radość, daje satysfakcję, po prostu stało się moim hobby. Dziękuję wszystkim Czytelnikom za obecność i bardzo ważne dla mnie komentarze z opiniami, czy to na samym blogu, czy na facebooku. 


Przez ten rok miałam możliwość poznać wirtualnie wiele interesujących blogów i ich autorów. Stanowicie dla mnie niekończące się źródło inspiracji nie tylko kulinarnych, ale też wnętrzarskich, czy life-stylowych. Powiem tyle: DZIĘKUJĘ Wam bardzo i zapraszam w dalszą wspólną, mam nadzieję niekończącą się, kulinarną podróż.


Z okazji rocznicy bloga przygotowałam dla dotychczasowych, jak i nowych jego czytelników niespodziankę, czyli wiosenno-rocznicowe CANDY, w którym do wygrania będą 3 ceramiczne foremki (materiał: kamionka) do pieczenia marki Duka w kolorze bieli i pastelowego różu. Dwie z nich będą idealne do pieczenia ciasteczek, czy muffinek (wysokość 4,5 cm, średnica 10 cm), a trzecia przykładowo do mini tarty (wysokość 2,5 cm, średnica 11 cm). Można ich używać w zmywarce, kuchence mikrofalowej i piekarniku do 220°C. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu. 















ZASADY ZABAWY:


1. Zgłoś chęć udziału Candy, zostawiając komentarz pod tym postem. Oprócz tego mam dla Was ZADANIE SPECJALNE!!! W tym samym komentarzu w kilku słowach napiszcie proszę, jakie przepisy, kulinarne inspiracje, czy tematy około kulinarne są dla Was interesujące i chcielibyście żeby znalazły się na moim blogu. Na koniec spośród wszystkich zgłoszeń wybiorę jeden najciekawszy według mnie komentarz i ta osoba zostanie zwycięzcą. 


2. Jeżeli jeszcze nie jesteś, zostań publicznym obserwatorem mojego bloga.


3. Jeżeli posiadasz bloga, udostępnij na nim banerek (pierwsze zdjęcie u góry) podlinkowany do tego posta.  


4. Osoby anonimowe, nie posiadające bloga proszę o podanie w komentarzu swojego imienia oraz adresu e-mail.


5. Będzie mi miło, jeśli polubicie Plum in the kitchen na Facebooku :)



Wysyłka tylko w granicach Polski. W przypadku, gdy po ogłoszeniu wyników przez dwa tygodnie nie będę mogła skontaktować się ze zwycięzcą, tą samą drogą wybiorę kolejnego. Zabawa trwa do 30 kwietnia do północy, a zwycięzcę wyłonię najpóźniej w pierwszy majowy weekend. 


POWODZENIA!!!


piątek, 28 marca 2014

Kulinarny miszmasz: Faszerowane bakłażany

Parę lat temu dostałam w prezencie na parapetówkę od kuzyna i jego żony książkę kulinarną "Tajemnicę kulinarne od A do Z" autorstwa M. Możdżonek. Przepis na zapiekane bakłażany pochodzi własnie z niej. Przeszedł wczoraj wieczorem test smakowy w grupie czterech osób, więc śmiało mogę go wrzucić dla Was na bloga.



Ale na początek kilka ciekawych informacji!


Bakłażany zawierają dużo potasu, fosforu, wapnia i niewiele sodu, dzięki czemu bardzo dobrze regulują gospodarkę wodną organizmu. Ponadto bakłażany obniżają poziom cholesterolu, ponieważ zawierają beta karoten i witaminy C i E. Warzywo to jest mało kaloryczne, więc polecam je osobom na diecie. Obficie posolone bakłażany (pozostają w odstawieniu z 15 minut) nie będą aż tak mocno wchłaniać oliwy podczas smażenia i utracą intensywną goryczkę (goryczki pozbędziemy się również skrapiając bakłażana sokiem z cytryny). Nie warto spożywać bakłażanów, gdy mamy problemy ze stawami (powoduje nasilenie dolegliwości). Wybierajmy tylko dojrzałe bakłażany, bo te niedojrzałe zawierają niezdrową solaninę.  Nie warto spożywać ich w okresie ciąży i karmienia lub w okresie wczesnodziecięcym. 



SKŁADNIKI dla 4 osób

- 2 bakłażany

- 2 cebule (ja dałam jedną białą, jedną czerwoną, bo takie miałam w domu)

- połowa dużej czerwonej papryki

- 3 średnie pomidory 

- 4-5 ząbków czosnku

- 1 łyżeczka suszonej bazylii

- 2 jajka

- 10 dag sera żółtego (u mnie gouda)

- sól, pieprz, cukier

- cytryna






Bakłażany przekrawamy wzdłuż na dwie części, obficie solimy i zostawiamy na 15 minut. W międzyczasie kroimy w kostkę pomidory (sparzone i obrane ze skórki), paprykę i cebulę. Z bakłażanów wydrążamy miąższ i kroimy go drobno. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy łyżeczkę bazylii i mieszamy. Na patelni z łyżką rozgrzanej oliwy podsmażamy przez chwilkę sprasowany czosnek, dodajemy kolejną łyżkę oliwy, rozgrzewamy ja i dodajemy nasze warzywa. Smażymy na patelni 5 minut, doprawiamy solą, pierzem i odrobiną cukru do smaku, następnie czekamy aż warzywa lekko ostygną, po czym dodajemy do nich dwa rozbełtane jajka, dwie łyżki płatków migdałowych i starty ser żółty. Całość mieszamy, przekładamy do wydrążonych wcześniej bakłażanów i zapiekamy w 200 stopnia C przez 35 minut.