niedziela, 21 września 2014

ZAPIEKANKI Z CUKINIĄ, SZYNKĄ, SEREM I JAJKIEM




Z tym tygodniu zakupiłam sobie naczynka ceramiczne w Duka w kolorze biało-miętowym (średnica 11 cm). Marzyły mi się już podobne od dawna. I tym razem się skusiłam :) Jakiś czas temu trafiłam na apetyczny apetyczny przepis na mini zapiekanki na blogu Ja jem. Naczynka poszły więc w ruch i wyszła z tego całkiem smaczna kolacja. Do składników dodałam czerwoną cebulę, bo czegoś mi tu brakowało.


Składniki:

- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 mała cukinia
- 5 plasterków szynki
- 5 plasterków sera żółtego
- pół łyżki bazylii
- 1 średnia czerwona cebula
- sól, pieprz
- oliwa 


Jajka rozbełtujemy, dodajemy mleko i mąkę. Następnie wrzucamy pokrojoną szynkę, ser, podsmażoną pokrojoną cebulę i bazylię. Dodajemy też podsmażone wcześniej na oliwie do miękkości kawałki cukinii, z dodatkiem soli i pieprzu do smaku. Mieszamy wszystkie składniki i odrobinę solimy. Następnie do wysmarowanych masłem i opruszonych bułką tartą naczynek wlewamy gotową masę i zapiekamy w piekarniku przez 20-25 minut w temp. 200 stopni C. Masa starcza na wypełnienie pięciu poniższych naczynek ceramicznych.


PS. M. smakowało, mam nadzieję, że Wam również będzie :)


Pozdrawiam, Ania 









15 komentarzy:

  1. Też zakupiłam sobie naczynia, właśnie w DUKA! Tylko różowe:)
    Ale pysznie wyglądają te zapiekanki:)
    buziaki Aniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były jeszcze pastelowe żółte. Ogólnie mówiąc trudny wybór, bo wszystkie urocze. Przesyłam pozdrowienia :)

      Usuń
  2. skoro więc M smakowało więc mojemu M również powinno :) zabieram się za pyszną kolacyjkę

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cukinię i zapiekanki, tylko takich naczyń u mnie brak. Jeśli nabędę, to koniecznie wypróbuję.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ci teraz wpaść do Duki, jeżeli będziesz miała po drodze. Jest promocja na takie naczynka.

      Usuń
  4. Wyglądają bardzo smakowicie:)) Do tego proste i szybkie w wykonaniu, nic tylko zabrać się do roboty...
    Pozdrawiam
    Jola

    OdpowiedzUsuń
  5. ajć, aż mi .slinka pociekła tak apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. w tych naczyniach zapiekanka prezentuje się bardzo smacznie :) można by było zmieszać z sosem 1000 wysp Develey, ja dodaję do zapiekanek i naprawdę świetnie pasuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety wielu składników z przepisu nie moge teraz jesc, ale moze kiedys wyprobuje, bo wygląda smacznie.
    U mnie własnie trwa Candy, jeśli masz ochotę zapraszam serdecznie!
    Pozdrawiam, Edyta z Weekendowej Kuchenki

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja ukochana cukinia ! Musi być pyszne, na pewno skorzystam z Twojego przepisu. Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda, napewno wypróbuję a te foremki rewelacja, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. zapiekanki wyglądają niesamowicie apetycznie

    OdpowiedzUsuń