poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Przekąska z ciasta francuskiego, cukinii, boczku i pesto.




Pomysł na przekąskę znam już od dawna dzięki Zosi z www.makecookingeasier.pl, której blog uwielbiam! Połączenie składników jest naprawdę smakowite. W minioną sobotę przygotowałam to danie dla moich dwóch przyjaciółek :) Jedyne co zmieniłam to zmniejszyłam nieco ilość zużytych produktów i użyłam czerwonej cebuli zamiast białej. 



POTRZEBNE PRODUKTY

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g wędzonego boczku
- 1 średnia cukinia
- 5 łyżeczek pesto rosso
- 2 małe czerwone cebule
- sól, pieprz, suszony tymianek, oliwa z oliwek






JAK ROBIMY ?

Cebulę i cukinię kroimy w plasterki. Boczek kroimy na drobne kawałki lub w plastry i podsmażamy na patelni doprawiając go odrobinę solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na blaszce. Nie pozbywamy się papieru, na którym jest ułożony, bo posłuży nam ono jako podkład do pieczenia. Na cieście rozprowadzamy równomiernie pesto, układamy na nim obok siebie plasterki cukinii, potem boczek i na końcu cebulę. Całość posypujemy tymiankiem i nieco solą oraz pieprzem. Wkładamy do piekarnika podgrzanego do 200 stopni C i pieczemy 20 minut.







W weekend wybrałam się na chwilę nad Zalew Mietkowski. Była to dla mnie taka mini namiastka Mazur, za którymi już tęsknię ogromnie. Następnym razem na pewno pożegluję. A tymczasem było plażowanie z pięknym widokiem na Ślężę oraz mały 'kanibalizm'. Śliwki z sadu teściów to jest to! Soczyste i słodkie :)




1 komentarz: