piątek, 12 kwietnia 2013

Kulinarny miszmasz: Sałatka niedawno polubiona



Sałatka początkowo wybrana z menu przez B. w jednym z wrocławskich miejsc obiadowych, następnie dostrzeżona moim bacznym okiem i ze smakiem zjedzona :) Według mnie świetnie nadaje się i jako lekki obiad i jako propozycja na kolację. Ostatnio postanowiłam odtworzyć ją w domu. Wydaje mi się, że przypomniałam sobie wszystkie składniki. Jeżeli nie to proszę Cię B. o poprawkę w komentarzu :) Sos z przepisu można zastąpić również jogurtem naturalnym z małym dodatkiem musztardy i bazylia (taka wersja light).




Składniki:

- sałata lodowa (oryginalnie kapusta pekińska)
- piersi z kurczaka (3 sztuki)
- suszone pomidory (mały słoiczek)
- ser gorgonzola (100 g)
- słonecznik łuskany
- sól, pieprz
- sos musztardowy (zajrzyj tutaj
(użyłam śmietany 18 % , musztardy sarepskiej, bazylii suszonej)




Przygotowanie:

Kurczaka pokroić na kawałki (rozmiar według uznania), dodać sól, pieprz i usmażyć na patelni. Ja wykorzystałam patelnię "grillową" z rowkami, dzięki czemu nie musiałam używać żadnego tłuszczu. Sałatę drobimy na listki. Suszone pomidory i ser gorgonzola kroimy na mniejsze kawałki. 

Układamy na talerzach w kolejności: sałata, kurczak, ser, pomidory. Całość polewamy wcześniej przygotowanym (podgrzanym) sosem musztardowym i posypujemy obficie słonecznikiem. Jako dodatek proponuję ziołowe tosty. I już gotowe, a nie mówiłam, że to proste?













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz