Niby jedno, a jednak cztery. Ciasto w stylu babkowym, lecz nie jest suche. Samo przygotowanie zabiera zdecydowanie mniej czasu, niż pieczenie. Każdy ma szansę znaleźć w nim swój ulubiony smak. Dla mnie najlepszy to makowy i kisielowy. Ciekawe jaki będzie Twój? :)
SKŁADNIKI:
- 1 kostka masła
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 6 jajek
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki maku
- 1 kisiel czerwony (np. truskawkowy)
- 1 łyżka kakao
SKŁADNIKI:
- 1 kostka masła
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 6 jajek
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki maku
- 1 kisiel czerwony (np. truskawkowy)
- 1 łyżka kakao
PRZYGOTOWANIE:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku i dosypując stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do tak przygotowanej masy dodajemy olej po jednej łyżce i dobrze mieszamy. Na końcu dokładamy pianę ubitą z białek i delikatnie łączymy z ciastem. Następnie masę dzielimy na 4 równe części. Pierwsza pozostaje jasna, do drugiej dodajemy kakao, do trzeciej mak, a do ostatniej kisiel i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżką do wyłożonej papierem do pieczenia formy, tak by te same kolory w większości nie stykały się ze sobą. Najlepiej to pokazują poniższe zdjęcia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 150 stopni C i kolejne 30 minut 160 stopniach C. Tryb góra-dół.
PRZYGOTOWANIE:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku i dosypując stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do tak przygotowanej masy dodajemy olej po jednej łyżce i dobrze mieszamy. Na końcu dokładamy pianę ubitą z białek i delikatnie łączymy z ciastem. Następnie masę dzielimy na 4 równe części. Pierwsza pozostaje jasna, do drugiej dodajemy kakao, do trzeciej mak, a do ostatniej kisiel i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżką do wyłożonej papierem do pieczenia formy, tak by te same kolory w większości nie stykały się ze sobą. Najlepiej to pokazują poniższe zdjęcia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 150 stopni C i kolejne 30 minut 160 stopniach C. Tryb góra-dół.
te ciasto to smak mojego dzieciństwa:) uniwersalne do dziś:) pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńmiło :)
UsuńSuper wyglądają te keksy z ciasta,pyszny tulipan,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwygląda niesamowicie! pierwszy raz takie widzę, zrobię na 100% bo własnie tak się rozglądam po kuchni ale dupa..nie mam jajek:( zapraszam na coś słonego- anielskie candy:)
OdpowiedzUsuńmoże się uda po następnych zakupach :) dziękuję za zaproszenie :)
UsuńCiasto wygląda smakowicie, aż chce się je od razu upiec i jeszcze szybciej zjeść.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Myślę, że w tej ostatniej kwestii mogę coś zaradzić :)
UsuńTo prawda, jest pyszne i zawsze się udaje. Robię podobne, trzy kolory :) Pozdrawiam. Dorota
OdpowiedzUsuńWidzę, że u Ciebie pojawił się dzisiaj smakołyk Sernikowy Domek Baby Jagi znany u mnie w domu po prostu jako trójkąt :) A ja się właśnie do niego powoli przymierzam :)
UsuńCiasto na pewno jest pyszne, a do tego świetnie wygląda, narobiłaś mi apetytu nie. Pozostaje mi je upiec i spróbować tego smakołyku. Dziękuję za odwiedziny u mnie i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) tak to już jest z tymi blogami kulinarnymi narobią smaku i zagonią do kuchni ;)
UsuńWitaj. Wyróżniłam Twój Blog w konkursie Liebster Blog. Po więcej informacji zapraszam na Swojego Bloga lub bezpośrednio pod linkiem http://mkgotuje.blogspot.com/2013/06/nominacja-do-liebster-blog.html
OdpowiedzUsuńA ciasto wygląda rewelacyjne...robię podobne o nazwie żołądkowiec
Nazwa żołądkowiec trochę przeraża ;) widziałam, że robisz je z trzech smaków. Polecam Ci dodać czwarty kisielowy - jest przepyszny :)
Usuńpieknie tu smacznie tu i kolorowo tu:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Miło :)
Usuń