piątek, 17 maja 2013

"Ślimaczki" z ciasta francuskiego ze szpinakiem






Dawno już nie przygotowywałam przekąski z ciasta francuskiego. Przedwczoraj w mojej głowie pojawiło się właśnie to ciasto i szpinak, więc wracając wieczorem do domu zrobiłam małe zakupy, spędziłam dosłownie chwilę w kuchni i tak oto powstały tytułowe ślimaczki. Choć może tylko ja mam takie kulinarne skojarzenia :)

Moim zdaniem przekąska ta bardzo dobrze komponuje się ze smażonym łososiem, którego uwielbiam. Co do samego szpinaku, to przez większość swojego życia trudno mi było przełamać przedszkolny wstręt do tej zieleniny. Na szczęście obecnie chętnie sięgam po dania, które go zawierają. Szczerze polecam kupować świeży, a nie mrożony szpinak. Oba przetestowałam i zarówno w kwestii smaku, "wilgotności" oraz wyglądu w gotowej potrawie wygrywa ten pierwszy. 















Składniki:
- 100 g szpinaku (1 opakowanie szpinaku ok. 150 g)
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- ser żółty (70 g)
- sól







Przygotowanie:
Szpinak podsmażamy z jogurtem, posiekanym drobno czosnkiem i odrobiną soli do smaku do momentu aż jego liście zmiękną (ok. 3-4 minuty). Na rozwinięte ciasto francuskie rozkładamy równomiernie szpinakowe listki i posypujemy startym serem. Ciasto zawijamy w rulon i kroimy na kawałki o szerokości 2 cm. Układamy je na papierze to pieczenia i wkładamy do piekarnika pogrzanego do temp. 220 stopni C na 12-14 minut. Idealne ślimaczki będą lekko zarumienione z wierzchu.

































10 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentują ! Uwielbiam szpinak w połączeniu z łososiem ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. łałałiła17 maja 2013 14:59

    wyglądają najlepiej na świecie! ja bym spróbowala jeszcze łososia dać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :) no właśnie następnym razem łosoś wyląduje w środku :)

      Usuń
    2. łałałiła19 maja 2013 17:00

      ej a spróbuj wziąć udział w konkursie Figury dla blogerek! tylko o ile wiem to dziś się kończyyyy! http://mojanowafigura.pl/blogerki , blogerki jadą z figurą do spa!:))

      Usuń
  3. Wyglądają znakomicie ! Robiłam kiedyś takie z pesto, były pyszne więc myśle ze te tez bardzo by mi smakowaly:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli ciasto francuskie i pesto to polecam Ci ten przepis:

      http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/francuskie-ciasto-plasterki-cukinii-pesto-i-inne-rozmaitosci/

      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń