poniedziałek, 8 września 2014

Muffiny wytrawne z mozzarellą i salami

Do tej pory piekłam tylko muffiny na słodko, czy to kakaowo-bananowe, czy cytrynowe z jasnym ciastem. Ale przecież nie samymi słodyczami człowiek żyje, choć przyznam, że bez nich życie byłoby nieco trudniejsze. Dzisiaj mam dla Was propozycję muffin wytrawnych z mozzarellą i salami, na które przepis znalazłam przeszukując internet na Kuchni Lidla. Wyszły pyszne!


Składniki:

- 200 g mąki
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki bazylii
- sól

- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- pół szklanki oleju

- 100 g salami
- 1/3 papryki 
- 1 mozzarella
- 6 pomidorki koktajlowe


Składniki suche i mokre mieszamy w osobnych miskach, następnie przelewamy mokre do suchych i łączymy, mieszając już nie robotem a łyżką. Do przygotowanej masy dodajemy pokrojone w paseczki salami, 2/3 startej na większych oczkach mozzarelli i drobno pokrojoną paprykę. Na koniec przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami, posypujemy resztą mozzarelli, na wierzchu układamy po dwie ćwiartki pomidorków koktajlowych i pieczemy przez 25 minut w temp. 180 stopni C. 







2 komentarze:

  1. Świetna propozycja na przekąskę chociażby do pracy. Bardzo inspirujące ! :) Będziemy częściej zaglądać tutaj a najciekawsze przepisy opublikujemy na naszym blogu: http://twojmlunch.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń