poniedziałek, 16 grudnia 2013

SŁODKOŚCI NA DZIŚ - Keks






Keks to jedno z ulubionych ciast mojego Taty, a dla równowagi niezbyt lubiane przez M, cóż zawsze jest jakiś plus, bo więcej pozostaje dla pozostałych łasuchów :) Ciasto to robiłam z dwóch różnych przepisów, obu pochodzących z Kuchni Polskiej, którą wielu z nas ma w domu. Okazało się jednak, że tylko jeden z tych przepisów wart jest polecenia, ten z książki będącej w posiadaniu mojej Mamy. Gotowe ciasto jest aromatyczne i nie tak suche, jak z tego drugiego przepisu. Keks to u mnie obowiązkowa pozycja w świątecznym, ale też około świątecznym menu :)







CO POTRZEBUJEMY ?

- 15 dag masła
- 5 jaj
- 20 dag cukru pudru
- 30 dag mąki
- cukier waniliowy
- 30 dag bakalii
- 2 dag masła i 2 dag bułki tartej do posmarowania formy do pieczenia








JAK ROBIMY ?


Masło ucieramy na pulchną masę, dodając w kolejności jaja, przesiany cukier, a następnie po trochu przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Teraz dodajemy wanilię i pokrojone w kawałeczki bakalie dobrane według naszych upodobań. Ja wykorzystałam suszone morele, daktyle, figi oraz skórkę pomarańczową z przewagą moreli. 







Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w temp. 160 stopni C. Sprawdzamy długim patyczkiem czy ciasto nie przylega i gotowe :) A jakie są Wasze ulubione słodkości świąteczne?



7 komentarzy:

  1. No cóż.... kolejne pyszności na liście do upieczenia - zwolnij bo jak tak dalej pójdzie nie zdążę zapamiętać co to miałam ochotę upiec według Twojego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie mam dla Ciebie dobrych wieści, okres około świąteczny to czas intensywnego pieczenia :D szkoda, że nie dojechaliście ostatnio, bo było to i owo ;)

      Usuń
  2. Bardzo lubię keks, Twój kochana wygląda bardzo apetycznie... I jaki ładny lukier;) Całuski

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetyczne wypieki:) zjadłabym sobie dobrego keksika:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby tak można było za jednym kliknięciem przesyłać rzeczy :)

      Usuń
  4. Jeszcze z dzieciństwa pamiętam smak keksa mojej mamy. Muszę i ja spróbować, narobiłaś mi chęci, taki apetyczny Ci wyszedł. Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń