CO POTRZEBUJEMY ?
200 g masła
1 szklanka cukru
1 jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku pomarańczowego
JAK ROBIMY ?
Masło ucieramy kolejno dodając cukier, jajko i esencję waniliową. Przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsypujemy stopniowo do dotychczasowych składników. Następnie dodajemy sok pomarańczowy i całość miksujemy. Ciasto okładamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Po schłodzeniu z całego ciasta bierzemy jego część, rozwałkowujemy nie za cienko, wykrawamy ciasteczka i układamy obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: 7-8 minut (przy pierwszej małej partii ciasteczek trzeba zobaczyć, jaki czas jest optymalny dla naszego piekarnika), temp. 200 stopni C.
Źródło: Piekarnik sprawdzone przepisy
Ciastka pyszne uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńMniami:) A jakie masz ładne serwetki świąteczne:)
OdpowiedzUsuńA jakie masło używasz? Bo wg. mnie dobre śmietankowe masło to kluczowy element, więc jestem ciekawa które lubisz:)
Zazwyczaj masło extra, jakoś tak wyciągnęłam to z domu :) ostatnio natomiast, przy okazji pieczenia pierniczków, rozważałam kwestię znaczenia rodzaju mąki, którą używamy do pieczenia. Mama M. powiedziała, że różnice w konsystencji, właściwościach ciasta i np. pierniczków mogą być widoczne nawet przy tej samej marce i typie, ale innej serii mąki (kluczowa będzie odmiana danego zboża i jego jakość w momencie zbioru). Zaczerpnięte z rozmów kuchennych :)
OdpowiedzUsuńhehe, no to już wyższy poziom wiedzy tajemnej;) Ja używam natomiast tego: http://www.pl.all.biz/img/pl/catalog/46626.jpeg też jak widać "ekstra", moje podniebienie najbardziej je lubi;) A jak piekę np. kruche ciastka to koniecznie z mąki krupczatki. Na mąkach się jednak nie znam za bardzo;)
UsuńNie dziwie się, że znikają;) Wyglądają przepysznie i pewnie smakują wspaniale;) I jak ładnie przyozdobione;):):) Pychaaaa;) Ściskam kochana
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię, domowe ciasteczka to jest to i koniecznie z udziałem dobrego masła, im jest ono tłustsze tym bardziej kruche ciasteczka. Od kilku tygodni też je piekę i podobnie jak u Ciebie znikają. Ostatnio jednak piekłam rogaliki migdałowe, które na święta Bożego Narodzenia wypieka się w Austrii. Polecam pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :o))
Gratuluję są wspaniałe! Ja w tym roku nie dam rady :(
OdpowiedzUsuńAle dlaczego? Są takie proste i szybkie :)
UsuńMniam! Na pewno skorzystam z przepisu. Moja rodzina uwielbia takie małe ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńNa dwa gryzy :)
UsuńJa mam plan i już wiem...Ty je zrobisz a ja zjem ;P hihihi
OdpowiedzUsuńBuziol
oj Łasuchu :)
Usuńpiękne az czuje ich aromat :)
OdpowiedzUsuńu mnie teraz konkurs może się skusisz - zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html
Niesamowicie nastrojowe zdjęcia Ci wyszły! Pięknie!
OdpowiedzUsuńStaram się, kombinuję choć dalej mi daleko do wymarzonego efektu. Dzięki, bo to ważny dla mnie aspekt blogowania :)
Usuńaż czuć święta :) świetny przepis :)
OdpowiedzUsuń