niedziela, 21 września 2014

ZAPIEKANKI Z CUKINIĄ, SZYNKĄ, SEREM I JAJKIEM




Z tym tygodniu zakupiłam sobie naczynka ceramiczne w Duka w kolorze biało-miętowym (średnica 11 cm). Marzyły mi się już podobne od dawna. I tym razem się skusiłam :) Jakiś czas temu trafiłam na apetyczny apetyczny przepis na mini zapiekanki na blogu Ja jem. Naczynka poszły więc w ruch i wyszła z tego całkiem smaczna kolacja. Do składników dodałam czerwoną cebulę, bo czegoś mi tu brakowało.


Składniki:

- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 mała cukinia
- 5 plasterków szynki
- 5 plasterków sera żółtego
- pół łyżki bazylii
- 1 średnia czerwona cebula
- sól, pieprz
- oliwa 


Jajka rozbełtujemy, dodajemy mleko i mąkę. Następnie wrzucamy pokrojoną szynkę, ser, podsmażoną pokrojoną cebulę i bazylię. Dodajemy też podsmażone wcześniej na oliwie do miękkości kawałki cukinii, z dodatkiem soli i pieprzu do smaku. Mieszamy wszystkie składniki i odrobinę solimy. Następnie do wysmarowanych masłem i opruszonych bułką tartą naczynek wlewamy gotową masę i zapiekamy w piekarniku przez 20-25 minut w temp. 200 stopni C. Masa starcza na wypełnienie pięciu poniższych naczynek ceramicznych.


PS. M. smakowało, mam nadzieję, że Wam również będzie :)


Pozdrawiam, Ania 









poniedziałek, 8 września 2014

Muffiny wytrawne z mozzarellą i salami

Do tej pory piekłam tylko muffiny na słodko, czy to kakaowo-bananowe, czy cytrynowe z jasnym ciastem. Ale przecież nie samymi słodyczami człowiek żyje, choć przyznam, że bez nich życie byłoby nieco trudniejsze. Dzisiaj mam dla Was propozycję muffin wytrawnych z mozzarellą i salami, na które przepis znalazłam przeszukując internet na Kuchni Lidla. Wyszły pyszne!


Składniki:

- 200 g mąki
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki bazylii
- sól

- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- pół szklanki oleju

- 100 g salami
- 1/3 papryki 
- 1 mozzarella
- 6 pomidorki koktajlowe


Składniki suche i mokre mieszamy w osobnych miskach, następnie przelewamy mokre do suchych i łączymy, mieszając już nie robotem a łyżką. Do przygotowanej masy dodajemy pokrojone w paseczki salami, 2/3 startej na większych oczkach mozzarelli i drobno pokrojoną paprykę. Na koniec przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami, posypujemy resztą mozzarelli, na wierzchu układamy po dwie ćwiartki pomidorków koktajlowych i pieczemy przez 25 minut w temp. 180 stopni C.