środa, 25 grudnia 2013

Wesołych Świąt !!!





Wszystkim odwiedzającym i podczytującym mojego bloga, a także Waszym rodzinom życzę radosnych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia ! Mam nadzieję, że spędzacie te dni w naprawdę niezwykłej, ciepłej atmosferze, wśród kochających, najbliższych osób oraz że jesteście po prostu szczęśliwi !


ANIA







poniedziałek, 16 grudnia 2013

SŁODKOŚCI NA DZIŚ - Keks






Keks to jedno z ulubionych ciast mojego Taty, a dla równowagi niezbyt lubiane przez M, cóż zawsze jest jakiś plus, bo więcej pozostaje dla pozostałych łasuchów :) Ciasto to robiłam z dwóch różnych przepisów, obu pochodzących z Kuchni Polskiej, którą wielu z nas ma w domu. Okazało się jednak, że tylko jeden z tych przepisów wart jest polecenia, ten z książki będącej w posiadaniu mojej Mamy. Gotowe ciasto jest aromatyczne i nie tak suche, jak z tego drugiego przepisu. Keks to u mnie obowiązkowa pozycja w świątecznym, ale też około świątecznym menu :)







CO POTRZEBUJEMY ?

- 15 dag masła
- 5 jaj
- 20 dag cukru pudru
- 30 dag mąki
- cukier waniliowy
- 30 dag bakalii
- 2 dag masła i 2 dag bułki tartej do posmarowania formy do pieczenia








JAK ROBIMY ?


Masło ucieramy na pulchną masę, dodając w kolejności jaja, przesiany cukier, a następnie po trochu przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Teraz dodajemy wanilię i pokrojone w kawałeczki bakalie dobrane według naszych upodobań. Ja wykorzystałam suszone morele, daktyle, figi oraz skórkę pomarańczową z przewagą moreli. 







Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w temp. 160 stopni C. Sprawdzamy długim patyczkiem czy ciasto nie przylega i gotowe :) A jakie są Wasze ulubione słodkości świąteczne?



poniedziałek, 9 grudnia 2013

SŁODKOŚCI NA DZIŚ - Ciasteczka maślane






CO POTRZEBUJEMY ?


200 g masła
1 szklanka cukru
1 jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej 
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku pomarańczowego








JAK ROBIMY ?


Masło ucieramy kolejno dodając cukier, jajko i esencję waniliową. Przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsypujemy stopniowo do dotychczasowych składników. Następnie dodajemy sok pomarańczowy i całość miksujemy. Ciasto okładamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Po schłodzeniu z całego ciasta bierzemy jego część, rozwałkowujemy nie za cienko, wykrawamy ciasteczka i układamy obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: 7-8 minut (przy pierwszej małej partii ciasteczek trzeba zobaczyć, jaki czas jest optymalny dla naszego piekarnika), temp. 200 stopni C. 









P.S. Znikają w tempie ekspresowym :D