środa, 21 sierpnia 2013

SŁODKOŚCI NA DZIŚ - muffiny z borówkami


Słodkości nigdy za wiele :) borówki prosto z działki dziadka M. Przyjechały do mnie w, jak ja to nazywam, paczce żywnościowej. W ogródku znajduje się naprawdę ogromna plantacja tych przepysznych, słodkich owoców. Trudno nadążyć zrywać. Borówki są idealne właśnie do takich wypieków, babeczki wyszły bardzo lekkie. Muffiny zniknęły w oka mgnieniu, lecz na pewno jeszcze nie raz się pojawią na moim stole.






SKŁADNIKI


- niepełne 2 szklanki mąki
- około 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 ml kefiru
- 2 jajka
- 2/3 kostki masła = 110 g
- borówka amerykańska 



W osobnych miska łączymy ze sobą suche i mokre składniki (te ostatnie chwilę miksujemy na niskich obrotach). Następnie suche przekładamy do mokrych i mieszamy delikatnie łyżką i na koniec dodajemy borówki (ilość według uznania). Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy przez 15-17 minut w piekarniku w temp. 200 stopni C.

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Przekąska z ciasta francuskiego, cukinii, boczku i pesto.




Pomysł na przekąskę znam już od dawna dzięki Zosi z www.makecookingeasier.pl, której blog uwielbiam! Połączenie składników jest naprawdę smakowite. W minioną sobotę przygotowałam to danie dla moich dwóch przyjaciółek :) Jedyne co zmieniłam to zmniejszyłam nieco ilość zużytych produktów i użyłam czerwonej cebuli zamiast białej. 



POTRZEBNE PRODUKTY

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g wędzonego boczku
- 1 średnia cukinia
- 5 łyżeczek pesto rosso
- 2 małe czerwone cebule
- sól, pieprz, suszony tymianek, oliwa z oliwek






JAK ROBIMY ?

Cebulę i cukinię kroimy w plasterki. Boczek kroimy na drobne kawałki lub w plastry i podsmażamy na patelni doprawiając go odrobinę solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na blaszce. Nie pozbywamy się papieru, na którym jest ułożony, bo posłuży nam ono jako podkład do pieczenia. Na cieście rozprowadzamy równomiernie pesto, układamy na nim obok siebie plasterki cukinii, potem boczek i na końcu cebulę. Całość posypujemy tymiankiem i nieco solą oraz pieprzem. Wkładamy do piekarnika podgrzanego do 200 stopni C i pieczemy 20 minut.







W weekend wybrałam się na chwilę nad Zalew Mietkowski. Była to dla mnie taka mini namiastka Mazur, za którymi już tęsknię ogromnie. Następnym razem na pewno pożegluję. A tymczasem było plażowanie z pięknym widokiem na Ślężę oraz mały 'kanibalizm'. Śliwki z sadu teściów to jest to! Soczyste i słodkie :)




poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Wrapsy, czyli obiad w try miga




POTRZEBNE PRODUKTY

(porcja dla dwóch osób)


- 2 piersi z kurczaka
- bułka tarta
- 1 jajko
- 4 tortille
- 1 średni pomidor
- 1 nieduża papryka czerwona
1 nieduża papryka biała
- 4 rzodkiewki
- 1/3 główki sałaty
- pesto rosso
chili-mix jalapeno- sól
- pieprz



Mięso pokrojone na średniej wielkości kawałki przyprawiamy solą, pieprzem oraz przykładowo przyprawą chili-mix jalapeno (kotanyi). Następnie moczymy je w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Kurczaka smażymy na głębokim oleju do przyrumienienia z jednej i z drugiej strony. Czas około 5-8 minut. Usmażone kawałki układamy na chwilę na ręczniku papierowym, by troszkę pozbyć się tłuszczu. 


Wcześniej warto przygotować sobie wszystkie warzywa, które kroimy w kosteczki, czy paseczki. Sałatę drzemy na mniejsze kawałki. 


Tortille przez minutę podgrzewamy w piekarniku zgodnie z opisem na opakowaniu. W moim przypadku przez 1 min w temp. 150 stopni C. Następnie nakładamy na nie cienką warstwę pesto rosso, dodajemy warzywa, kawałki kurczaka i zawijamy tak, jak naleśniki, czy krokiety. Tym razem skorzystałam z gotowych tortilli. Myślę, że to nie ostatni raz kiedy przyrządzam takie jedzonko (mam w planie wrapsy w wersji hot) i może następnym razem zrobię już własne :)


A tymczasem ciekawa jestem, jakie Wy macie pomysły na takie wrapsy, jakich dodajecie składników, czym zastępujecie pesto, którego ja użyłam, czy sami robicie tortille, czy kupujecie gotowe? :)